Jelentős beruházásokat tervez a prágai Václav Havel repülőtér

Rekordnagyságú, 3,9 milliárd koronás nyereséggel zárta a tavalyi évet a prágai Václav Havel nemzetközi repülőtér. A légikikötő menedzsmentje a következő években 14 milliárd korona értékű beruházást tervez - írja az iHned gazdasági hírportál.

A repülőtér tulajdonosa, a Cesky Aeroholding társaság; a tavalyi bruttó nyereség mintegy 500 millió koronával volt magasabb a vártnál. A prágai légikikötő tavaly rekordszámú, 12,1 millió utast kezelt, az idén 12,7 millióra nőhet az utasforgalom, 2035-ig pedig akár a duplájára is bővülhet. 

"Az utasok száma Európában a számítások szerint a következő húsz évben megduplázódik. Szeretnénk lépést tartani ezzel a fejlődéssel" - nyilatkozta Václav Rehor, a Cesky Aeroholding igazgatóságának elnöke. Az utasok számának növekedése elsősorban a fapados, alacsony költségű légitársaságok további térhódításának lesz köszönhető - jegyezte meg.  

Miután a Václav Havel repülőtér mai infrastruktúrája hosszú távon nem bírná el ezt az utasszámot, fejlesztésekre van szükség. Václav Rehor leszögezte, hogy több éves programról van szó. Ennek keretében egyebek között új fel- illetve leszállópálya épülne és jelentősen megnőne az útlevélellenőrzés kapacitása is.  Ezzel szeretnék elkerülni, hogy a jövőben hosszú sorok alakuljanak ki az útlevélellenőrző pontok előtt. Mindezeket megelőzően azonban a mai repülőtéri infrastruktúrát, az utasok kiszolgálását akarják javítani, szélesíteni.  

A repülőtéri terminálok fejlesztésére, a korszerűbb üzemanyagelosztási rendszerre mintegy 500 millió koronát szánna a tulajdonos. A tervekről a végső szót a Cesky Aeroholding többségi tulajdonosa, a cseh pénzügyminisztérium mondja ki. A szakmai viták azonban már most folynak.