Megváltozhat a Big Ben harangjátékának hangja az óratorony felújítása után

Az óratornyot és 158 éves óraszerkezetét három évig tartó nagyszabású felújításnak vetik alá.

A Leicesteri Egyetem kutatói azonban arra figyelmeztettek, hogy a korom és a szennyeződések eltávolítása, vagy a harangon lévő repedés kijavítása, valamint a toronyszerkezet renoválása, a harang tartószerkezetének kijavítása a harangjáték hangzásának megváltozását idézheti elő.

A Big Bent soha nem hangolták fel, ezért a restaurátorok a jövőben arra törekedhetnek, hogy a harang olyan hangzást adjon, ahogy azt annak idején tervezői akarták. Egyelőre azonban nincs terv a haranghangolásra. Amikor a harangot a toronyba illesztették, a harangnyelv túlságosan nagy volt, és megrepesztette a harang testét, ezért van sajátosan hamis hangja a Big Bennek. 1859-es működése óta soha nem volt tiszta a harangjáték.

"A Big Ben hangzása páratlan, számos különböző frekvenciából áll, amelyeket könnyű azonosítani, amikor meghalljuk a hírekben vagy a rádióban. Mindannyian jól ismerjük ezt a hangzást" - magyarázta Amy Stubbs, a Leicesteri Egyetem tudósa.

"Ha bármit változtatunk a harangon, az megváltozatja a hangot, például a repedés hatással van arra, ahogyan rezdül. Emiatt hamis a hangja, amit például nem mondhatunk el a Szent Pál székesegyház harangjáról" - tette hozzá.

"Soha nem hangolták fel, és ha elvégeznénk bármilyen hangolást, vagy kivennénk belőle bármilyen fémet, a hangzása megváltozna. Ha nagyon piszkos, letakaríthatják róla a kormot. És ha átépítik a haranglábat, az hatással lesz a harangot mozgató szerkezetre. Ha megváltoztatjuk a harangnyelv ütésének erejét, másképp fog rezegni, és megváltozhat az is, milyen hosszú a harangjáték" - fejtegette a szakember a The Daily Telegraph című brit napilap honlapján.

A brit parlament alsóházának szóvivője a felvetésekkel kapcsolatban közölte, hogy nincs szándék a harang repedésének kijavítására, mivel az adja a Big Ben jellegzetes hangját.

150 éve alatt harmadszor fog elnémulni Londonban az óratorony, az 1976-os felújításnál kilenc hónapig, a 2007-esnél hat hétig nem hallották a hangját.

A mostani felújítás ki fog terjedni az óraszerkezetre, a torony falazatára és a tetőre, a haranglábra és a tartószerkezetre.