Hirtelen döntés: karantén a Spanyolországból hazatérő briteknek

A dél-európai országban jelenleg 281 kisebb-nagyobb aktív járványgócot tartanak számon. Madrid és a Kanári-szigetek kivételével a szabadtéri nyilvános helyeken, így az utcákon is kötelező a szájmaszk viselése, nem csak a zárt terekben.

Aragónia és Katalónia több területén a helyi vezetés szigorú korlátozásokat vezetett be a gócok felszámolása érdekében, egyebek mellett arra kérte a lakosságot, hogy csak a lehető legritkábban hagyják el otthonukat.

Arancha González Laya spanyol külügyminiszter vasárnap a sajtónak nyilatkozva hangsúlyozta: Spanyolország biztonságos, ahogy más európai országban, ott is vannak helyi járványgócok, de azokat időben felismerték és ellenőrzés alatt tartják.

A növekvő fertőzésszám miatt a Nagy-Britannia vasárnaptól kéthetes karantént rendelt el a Spanyolországból érkezőknek. A Daily Mail arról ír, hogy becslések szerint kb. 600 ezer brit turistát érinthet érzékenyen a rendelet. Azokat, akik már kint nyaralnak, és azokat akik a következő hetekben indultak volna. A rendeletet az egyik napról a másikra vezették be, így értehtő a döbbenet a britek részéről. Ez még nem a rossz hírek vége. Az illetékesek azt is "belengették", hogy Spanyolország után akár további országok is felkerülnet a listára, ahonnan visszatérve kéthetes karanténba kell vonulni.

A spanyol külügyminiszter elmondta: igyekeznek meggyőzni a brit vezetést, hogy a korlátozás alól mentse fel a Baleár- és a Kanári-szigetekről érkezőket, azokon a területeken ugyanis nagyon alacsony a napi új fertőzöttek aránya.

Ángel Víctor Torres kanári-szigeti elnök tájékoztatása szerint százezer lakosra 5,8 fertőzés jut, ami alacsonyabb, mint az európai országok többségében vagy akár Nagy-Britanniában. Véleménye szerint ezért "nem logikus", hogy a karantén érintse a szigeteket is. A politikus korábban többször hangsúlyozta, hogy a turizmusból élő térség nem bírja ki, ha nyáron nem tud újraindulni az idegenforgalom. A bruttó hazai termék (GDP) zuhanása így sem lesz 20 százalék alatt a szigeteken - mondta korábban.

A Kanári-szigetek a harmadik legnépszerűbb spanyolországi úti célja a külföldi turistáknak, akik közül a legtöbben évek óta Nagy-Britanniából érkeznek.