Új-Zélandi csoda: 100 napja nincs új közösségi koronavírus fertőzött

Mindjárt kezdjük egy magyarázattal. A cím azt jelenti, hogy 100 napja nem találtak olyan fertőzöttet, aki ismeretlen forrásból kapta el a fertőzést. Vagyis ez azt mutatja, hogy kézben tartják a járványt, a kontaktkutatás, elkülönítés és a felderítés jól működött az előző 100 napban. Egyébként az utolsó négy napban egyáltalán nem regisztráltak új fertőzötteket.

A siker legfontosabb tényezője a helyi kormány intézkedései, amelyet persze segítettek az ország adottságai. Sok ország azért nem tesztel eleget, mert akkor pl. a fertőzöttek száma is megemelkedik, Új-Zéland ezzel ellentétes utat választott. Még most is, napi nullás adatok mellett, napi kb. ezer tesztet végeznek.

A kormány intézkedései között fontos szerepet játszott a határok lezárása, a karanténok ellenőrzése és a távolságtartás szigorú bevezetése. Érdekes, hogy a maszk viselete nem volt központi kérdés. Természetesen sokan viseltek maszkot, de kötelezővé nem tették, hiszen a vírus berobbanásakor nem volt belőlük elég a helyi boltokban. Később pedig annyira lecsökkent a fertőzöttek száma, és azok is karanténban voltak, hogy nem volt igazán értelme.

Mivel ott most a tél utolsó hónapjában járunk, idegenforgalmi szempontból is jól jött, hogy az élet visszatért a normális medrébe. Külföldiek ugyan nem érkezhettek be, főleg a szomszédos és fertőzésekben rosszul álló Ausztráliából, de a helyi síelők pótolták a kieső forgalmat.

A megfelelő intézkedések mellett az ország adottságai is segítettek. Szigetország révén könnyebb volt ellenőrizni, hogy kit engednek be az országba és egyből karanténba küldeni a külföldieket. Másrészt az ország népsűrűsége is alacsony, így lassabban és nehezebben terjedt a vírus.