Obamát Rómába várják, vicces videó jelent meg róla

Pár perces tréfás összeállítást tett fel az internetre az Egyesült Államok római nagykövetsége az amerikai elnök szerdai érkezésének beharangozására.

A videón a Barack Obamát ábrázoló papírbábu bejárja az olasz főváros nevezetes műemlékeit: turistákkal fényképezkedik a Colosseumnál és a Trevi-kútnál, valamint a római metró mozgólépcsőjén is utazik. A diplomáciai képviselet Twitter-fiókjára (#ObamainItalia) felkerült egy fénykép is, amelyen az amerikai elnök Francesco Totti, az amerikai tulajdonban levő AS Roma labdarúgócsapatának kapitánya társaságában látszik, "az informális tárgyalások már megkezdődtek" üzenettel.

Az Air Force One nevű amerikai elnöki repülőgép szerda este száll le a római Ciampino repülőtéren. Innen 26 páncélozott járműből és 8 motorból álló elnöki konvoj hajt be Rómába.

Obamát csütörtökön Ferenc pápa fogadja a Vatikánban. Az amerikai elnök Giorgio Napolitano államfővel és Matteo Renzi miniszterelnökkel is találkozik, valamint ellátogat a Colosseumba. Ezért a műemlék egész környékét csütörtök reggeltől lezárják, a turista- és autósforgalmat is elterelve. Róma városközpontjában az épületek tetején már hétfőtől jelen vannak a mesterlövészek.

Barack Obama hétfőn a hágai nukleáris nemzetközi csúcstalálkozón találkozott először az egy hónapja kinevezett olasz miniszterelnökkel. Az olasz újságírók értesülései szerint az 52 éves Obama arról beszélt Renzivel, hogy amikor 2009-ben megválasztották őt az Egyesült Államok elnökévé, még neki is olyan fekete volt a haja, mint most a 39 éves olasz kormányfőnek.

A beharangozó videót az Egyesült Államok római nagykövetsége a saját Facebook-oldalán osztotta meg (www.facebook.com/AmbasciataUSA). Itt felvételek láthatók az Egyesült Államok volt elnökeinek egykori római látogatásairól is, John Fitzgerald Kennedy 1963-as útjával kezdve.