Közadakozásból újítják fel a krasznahorkai vár Rákóczi-kápolnáját

A krasznahorkai vár Rákóczi-kápolnájának és egyes, a tűzvész során megrongálódott műtárgyaknak a restaurálásra használja fel a nyilvános gyűjtésből befolyó összeget a Szlovák Nemzeti Múzeum.

Silvia Turnerová, a Szlovák Nemzeti Múzeum (SNM) PR-menedzsere a Korzár napilapnak elmondta: a krasznahorkai vár felújítása céljából meghirdetett nyilvános gyűjtést 2012. március 13-án, azaz három nappal a tűzvész után hirdették meg, s a közadakozásba 2014. március 14-ig lehetett bekapcsolódni. Két év alatt összesen 180 521,39 eurót sikerült összegyűjteni.

Turnerová hangsúlyozta, hogy az összegyűjtött összeg javarészét a vár Rákóczi-kápolnájának és az abban található faliképeknek meg a kiválasztott, megrongálódott műtárgyaknak a restaurálására használják majd fel.

A Rozsnyói járásban található vár felújítása eddig 1 191 409,31 euróba került. Még mindig nem lehet pontosan tudni azt, hogy majd mennyibe kerül a vár és a tűz martalékává vált műtárgyak teljeskörű felújítása, amely három szakaszban valósul meg.

A május 31-ig tartó rekonstrukció első fázisa során kész lesz az ideiglenes tetőzet és állványzat. Az állandó tetőzet és annak alkatrészei majd a második szakaszban készülnek el, vélhetően még idén. A kulturális minisztérium ez év február 21-én hirdette meg az ezzel kapcsolatos közbeszerzést.

Az “Egyéb szerkezetek és médiumok” elnevezésű harmadik szakasz folyamán az objektumok építészeti-történeti felmérését végzik, s egyúttal kidolgozzák a projektdokumentációt.

A csütörtökön tartott ellenőrzésen Viktor Jasaň, az SNM megbízott igazgatója elmondta: a vár felújítása még további bő két évig tart, tehát azt a nyilvánosság számára csak 2016 után nyitják meg. Hozzáfűzte: előfordulhat, hogy az alsó és középső vár rekonstrukciója után e részek már megtekinthetővé válnak, de nem biztos abban, hogy ez helyes lépés lenne.

Jasaň hangsúlyozta, hogy a felújítási munkálatok lassú üteme nem pénzkérdés, mivel az anyagiakat a biztosító szükség szerint felszabadítja. Elárulta, hogy a munkálatok elhúzódása egyrészt a közbeszerzésnek “köszönhető”, másrészt annak, hogy az egyes munkafolyamatok kötődnek egymásra. Ráadásul a felújítási munkálatokkal párhuzamosan széleskörű régészeti kutatásokat végeznek, amelyek során a vár történetével kapcsolatos, eddig ismeretlen felfedezésekre is bukkantak.

Jasaň arról is beszámolt, hogy már kiválasztották az új tetőzet kivitelezőjét, ám a szerencsés cég nevét nem akarta elárulni a közbeszerzés hivatalos végeredményének közzététele előtt.  

Szöveg: Szlovákiai Magyar Televíziósok Szövetsége

Képek: MTI (Komka Péter)