Négy évtized után új szerb-magyar szótár jelenik meg a Vajdaságban

Négy évtized után áprilisban új szerb-magyar szótár jelenik meg a Vajdaságban, a kötet több mint 40 ezer szócikket, 6 és félezer kifejezést, valamint több mint kétezer állandósult szókapcsolatot tartalmaz.

Legutóbb ilyen mértékű munkát 1968 és 1975 végeztek Kovács Kálmán szerkesztésével, akkor három kötetben adtak ki szerb-horvát-magyar nagyszótárt, melynek egy-egy kötetén legalább húsz ember dolgozott több éven keresztül.

"Időközben voltak próbálkozások, jelentek meg kisebb-nagyobb szótárak, de ezek nem voltak olyan komolyak, mint a háromkötetes szótár" - hangsúlyozta Virág Gábor, az újvidéki Forum Könyvkiadó igazgatója az MTI tudósítójának csütörtökön.

Évek óta igyekeznek összeállítani a Vajdaságban komoly, új szerb-magyar szótárt, ám az anyaggyűjtéssel és a pénzügyi támogatással is voltak problémák. A mostani köteten több mint másfél éve dolgozik hét-nyolc ember, az anyagi támogatást a vajdasági Magyar Nemzeti Tanács és a vajdasági tartomány költségvetéséből biztosították.

Új szótárra azért van szükség, mert a nyelv folyamatosan változik, minden nap születnek új szavak - fogalmazott Virág Gábor, majd hozzátette, hogy valójában egy szótár már a megjelenésekor is aktualitását veszti, mivel a nyelv állapotának egy bizonyos pillanatát tükrözi, és akár már a következő pillanatban új szavak jelenhetnek meg.

A legnagyobb különbség a most megjelenő szótár és a négy évtizeddel ezelőtti között a mindennapokban használt szavak változása. A hetvenes évek óta számos új szó keletkezett főleg a számítástechnika fejlődése miatt.

"Emellett vannak szavak, archaizmusok, tájszavak, amelyeket már nem használunk, háttérbe szorultak, kivesztek a nyelvből" - magyarázta a Forum Könyvkiadó igazgatója.

Virág Gábor reményét fejezte ki, hogy a most megjelenő kötet alapján magyar-szerb középszótár is készül a közeljövőben.

A szerb-magyar középszótár szerzője Kacziba Ágnes, a Szegedi Tudományegyetem, valamint Mirjana Burzan, az Újvidéki Egyetem tanára. A recenziót Nyomárkay István nyelvész, szlavista végezte, a szerb nyelvi lektor Vera Vasic nyelvész volt, a Forum Könyvkiadó munkatársai, Brenner János és Buzás Márta szerkesztették a kötetet.

A kötet szakmai és ünnepélyes bemutatója áprilisban lesz, kereskedelmi forgalomba azonban csak júniusban kerül. Bemutatják a budapesti Ünnepi Könyvhéten és a belgrádi könyvvásáron is.