Budapest: elindult a Sziget Eye az Erzsébet téren

"Az óriáskerék paraméterei megegyeznek a tavalyival, ugyanaz a gyártó is. Jelenleg ez a 65 méter magas építmény a legnagyobb a hasonló, ideiglenesen telepíthető eszközök közül Európában. Maximális kapacitása 332 fő, a menetidő átlagosan tíz perc" - mondta Gerendai Károly, a Sziget fesztivál főszervezője a hétfői sajtótájékoztatón.

A vasárnaptól már működő Sziget Eye összesen 41 darab nyolcfős, légkondicionált zárt kabinnal, valamint egy négyfős VIP-kabinnal működik. Alkotóelemeit 24 konténerben szállították a helyszínre, ahol daruk segítségével tizenöt ember építette nyolc nap alatt. Működése egy elektromágneses rendszernek köszönhetően zajmentes.

(MTI Fotó: Máthé Zoltán)

Puskás András V. kerületi polgármester-helyettes kiemelte: a Sziget Eye a Főváros a Belváros támogatásával működik. Mint fogalmazott, az óriáskerék sikeres együttműködése a magánszektornak és az önkormányzati világnak. "Az a dolgunk, hogy olyan attrakciókat hozzunk a belvárosba, amelyekre méltán lehetnek büszkék az V. kerületiek, a budapestiek és az idelátogató turisták. Az óriáskerék korosztálytól függetlenül mindenkinek szól" - fogalmazott Puskás András.

A Sziget szervezésében először 2012-ben állítottak fel egy óriáskereket, a fesztivál területén. Tavaly júniustól hat héten át működött az Erzsébet téren a mostanihoz hasonló méretű óriáskerék, majd lebontották és a látványosság augusztusban áttelepült a Hajógyári-szigetre.

Az óriáskerék vasárnaptól csütörtökig 10-től 24 óráig, péntekenként és szombatonként 10-től éjjel 2 óráig üzemel a belvárosban. Kedvezményesen használhatják a Sziget Eye-t a 140 centiméternél kisebb gyerekek és a nyugdíjasok, minden 20 év alatti V. kerületi lakos pedig egy kísérővel egy alkalommal ingyenesen veheti igénybe a szolgáltatást.