Pula – A Štinjan erődök mint új turisztikai attrakció

A tervek szerint Pula hamarosan egy újabb turisztikai látványossággal várja megannyi látogatóját.

Mégpedig a Monarchia idején épült, építészeti és kulturális kincsnek számító, a Štinjan városrészben elhelyezkedő öt erőddel. Az erődítmény renoválásán túl a távlati tervekben a Štinjan-félszigetet 52 000 négyzetméternyi területen behálózó, jelzésekkel és info-pontokkal ellátott gyalogos és kerékpáros útvonal kialakítása is szerepel. Az utak a régi megerődített építményeket kötnék össze. Ezek egyike a tengerparton elhelyezkedő, két ágyúlőréses Punta Christo-erőd, melyben egy nemzetközi oktató-dokumentációs központ kialakítását is tervezik. A projektben a szintén a tengerparton elhelyezkedő, lópatkó alakú Monte Grosso ágyúüteg, valamint a Valmaggiore üteg renoválása is szerepel. 

A tervek szerint a henger alakú Munide erőd sétaútjait és környéket is rendbe hozzák, illetve bevezető utacskákat alakítanak ki a tengerparti Zonchi ágyúüteghez, illetve kicsinosítják az azt környező területet.

A 2,2 millió euró értékű projekt eredményeképpen a pulai kikötőből a Muzil és Stinjan érintésével a Brijuni-szigetcsoporthoz tartó, és az erődök meglátogatását is magukban foglaló hajó- kirándulásokon, valamint az erődítményhez szervezett gyalogos kirándulásokon is részt vehetünk. A fejlesztés befejezése 2014 novemberére várható.