Tombol a hőség az Adrián, az átlagosnál melegebb a tenger

Az Adria partján is tombol a nyár, a jövő héten is kitart még a kánikula.

Fokozatosan emelkedik a hőmérséklet Horvátországban, a mai maximum már elérte a 37 fokot, a meteorológusok szerint ez még csak a kezdet, és van rá esély, hogy a következő napokban a hivatalos meteorológiai mérőállomások valamelyike elérheti a 40 fokot is.

Isztria és Dalmácia üdülőhelyein ma már nagyon meleg volt. Már a reggel is szokatlanul magas hőmérséklettel indult, számos helyen éjszakára sem süllyedt a hőmérséklet 25 fok alá. Napközben a csúcsot Kninben mérték 37 fokkal, nem sokkal maradt el tőle Split (36 fok). A horvát hegyekben is 26-28 fokos meleg fogadta a túrázókat.

A környező országok közül Bosznia-Hercegonivában még melegebbet mértek, Mosztárban 39 fok volt szombaton. Csak kevéssel maradnak el a montenegrói értékek, itt a főváros volt a legmelegebb, Podgoricában 37,8 fokot mértek. A tengerparton is tombol a kánikula, Ulcinj és Tivat 33-34 fokos maximummal zárta a mai napot.

Jó hír a strandolóknak, hogy a Földközi-tenger vízének hőmérséklete körülbelül 3-4 fokkal melegebb az ilyenkor szokásosnál. Különösen a ciprusi standoknál melegedett fel a víz, sok helyről jelentenek 28-29 fokos hőmérsékleteket. Az Adria vize is egy kicsivel melegebb a szokásosnál. A Horvát Meteorológia Intézet adatai szerint a Vis szigetén található Komiža strandján már 27 fokot mértek, az Isztria partjainál 26 fokos a víz. Átlagban 24-25 fokos, igen kellemes vízhőmérsékleteket találunk a dalmát partokon, kivétel Dubrovnik környéke, ahol a 22 fokos víz tényleg hűsítő lehet ebben a kánikulában.