Biokovo: túl nagy siker lett a kilátó, jövőre megszűnhet a várakozás

Július elején adták Dalmácia legújabb idegenforgalmi nevezetességét, a Makarska feletti Biokvo-hegységben található üvegpadlós kilátót. Ahogy sejteni lehetett, hamar népszerű lett. Nem is egyszerű feljutni az idén...

Mindenki sejtette, hogy nagy siker lesz. Mi is ámultunk és bámultunk, és írtunk a tervekről itt, az átadásról itt, és a népszerűségéről itt.

A siker egyik legismertebb jele, hogy hatalmas sorokban várakoznak lenn az autók, hogy a "nem kezdő sofőröknek való" hegyi úton feljussanak a kilátóhoz. Sokan már kora reggel odamennek, abban bízva, hogy akkor kisebb a tömeg, kevesebb a várakozás. Az elején tényleg így volt, de most már egyre többen ezt a taktikát választják, így a kora reggel sem mindig nyerő.

A helyi nemzeti park munkatársai sem tudják megmondani, mikor a legérdemesebb menni. A mostani szabály, hogy óránként 25 autót engednek fel. Az autók türelmesen várakoznak a nemzeti park előtti bejáratnál hosszú sorban. Gyakran olyan hosszú a sor, hogy sokan meg se próbálnak beállni és kivárni a sorukat, inkább visszafordulnak.

Mindez jövőre megváltozhat, hiszen a tervek szerint 2021-től már csak az interneten vásárolt jeggyel lehet feljutni. Más népszerű horvát nemzeti parkokhoz (Plitvice vagy Krka) hasonlóan időpontra lehet jegyeket foglalni, és akkor csak azok mehetnek fel, akik előre foglaltak a neten.

Ettől a lenti sorok valószínűleg eltűnnek majd, de a kanyargós és szűk út nem fog változni. Néha rossz nézni, hogy egyesek még előzni is próbálnak ezen a hegyi úton. A közlekedés nagyon nehéz. A biciklisek állandóan panaszkodnak, szinte végig veszélyben érzik magukat. Az autósoknál, ha egy kevésbé tapasztalt sofőrnek kell visszatolatnia a szűk hegyi úton, szinte végig az út szélén, akkor a fenti videóban látható állapotok alakulhatnak ki. Az út felújítása egyrészt pénzügyi kérdés: drága, másrészt nemzeti parkban vannak szabályok: nem a legszebb 13 kilométer leaszfaltozott út.

Az út tehát valószínűleg nem változik jövőre. A beígért különbuszok sem jövőre fognak közlekedni, ha egyáltalán bevezetik őket valamikor. Jövőre azonban elkészül a külön kerékpárút, a turistaösvény és egy élménypark a gyerekeknek.