Rovinjban a lakosság 80%-át már beoltották

A horvát turizmusban dolgozók fontosnak tartják, hogy a népszerű üdülőhelyek biztonságos célpontként szerepeljenek a turisztikai ajánlatokban. Ezért örvendetes, hogy a legnépszerűbb isztriai település, Rovinj, lakosságának a 80%-a már megkapta legalább az első oltását.

Bizony a nyugati turisták árgus szemekkel nézik a fertőzési adatokat és a szállás kiválasztásnál sokat számít, hogy mennyire biztonságosnak ítélik meg az adott környéket.

A legjobb példa Rovinj, ahol a múlt héten már 12 ezer helyi lakos kapta meg legalább az első oltását, amely a lakosság kb. 80%-át jelenti. Más ismert horvát üdülőhelyen is közelítenek a 60-70 %-hoz, persze nem mindenhol ilyen egyszerű ez. Dubrovnik például ezen a héten éri el az 50%-ot.

A fenti adatok akkor jelentenek valamit, ha összehasonlítjuk a horvát országos átlaggal, amely a mai napon érte el a 35%-ot.

A horvátok június végére szerettek volna 50%-nál tartani, de ettől jelentősen elmaradtak.

A járványhelyzet mostanában romlik. Az előző héthez képest 22%-kal több fertőzöttet regisztráltak. Ehhez tegyük hozzá, hogy a megelőző 10 hétben folyamatosan csökkent a fertőzöttek száma, több olyan nap is előfordult, amikor az ismert turisztikai régiókban egyetlen eset sem fordult elő.

Természetesen itt is a vírus delta variánsa a téma, amely agresszívan terjed és előrejelzések szerint augusztusra a fertőzések 90%-át az új variáns okozza majd egész Európában.