Dugók a horvát autópályán: változások a zágrábi fizetőkapuknál

Legkésőbb június 8-tól megváltozik az áthaladás megszokott módja a dugóiról hírhedt Zágráb alatti fizetőkapuknál (Lucko) a tenger irányába. A kapuknál eddig is kilométeres torlódások alakultak ki csúcsszezonban, idén azonban ennél is nagyobb nyomás tesztelheti a kapuk áteresztő kapacitását.

Amennyire jó hír, hogy Horvátország idén csatlakozott a schengeni határokhoz, vagyis megszűnik a határellenőrzés az uniós határaikon, ez kevésbé jó hír a zágrábi autópályás fizetőkapu szempontjából. Ehhez a kapuhoz rengeteg autós érkezik Szlovéniából, valamint a Letenyénél átlépő magyar, szlovák és lengyel autósok is itt torlódnak.

A határellenőrzés eddig lassította és mérsékelte az autópályakapukra zúduló forgalmat, ez az idén megváltozik. Ezt már a horvátok is látják, így az alábbi változásokat vezetik be a luckoi fizetőkapunál a tengerpart irányába:

  • A korábbi háromsávos megközelítést kibővítik négysávosra
  • A Szlovéniából érkező autósok plusz 1 sávot kapnak, így könnyebben jutnak el a kapukhoz.
  • Csúcsidőszakban megszűnnek a kötelező besorolások. Vagyis bármelyik kaput bármilyen fizetési eszközzel igénybe lehet venni. Ez azt is jelenti, hogy az ENC-vel rendelkező autósok mostantól bármelyik kaput használhatják, de ez fordítva is igaz, a kártyás vagy készpénzes autósok is bármelyik kapuhoz beállhatnak jegyet húzni.

A távolabbi megoldások között szerepel a fizető kapuk után egy újabb, 1,2 kilométer hosszú sáv kiépítése a tenger felé, valamint régóta napirenden szerepel a fizetőkapuk lebontása, és egy elektronikus útdíjfizető rendszer kialakítása, amelyet jövőre terveztek bevezetni.