Montenegró: május 18-tól nyitnak a strandok

Európa országai közül utolsónak jelent meg a vírus Montenegróban, és az elsők között vannak, akiknél jentősen enyhül a járvány.

A legjobb hír, hogy Montenegróban az utóbbi nyolc napban nem találtak újabb fertőzöttet. Jelenleg csak 17 aktív fertőzöttet tartanak nyilván. Az elmúlt időszakban a vírus 9 áldozatot követelt, akiknek az átlagéletkora 70 év.

Mivel ezek a számok európai mércével mérve is nagyszerűek, Montenegró enyhít a szigorításokon. Vendéglők és kávézók már péntektől kinyithatnak, ezeken a helyeken kötelező lesz az asztalokat 2 méteres távolságban elhelyezni egymástól.

Hétfőtől, vagyis május 18-tól már a strandok is kinyithatnak. A szabály szerint 16 négyzetméternyi területen két napágy és egy napernyő helyezhető el. Amennyiben nem közös háztartásból érkeznek, akkor 2 méteres távolságot kell tartani a napágyak között. Ugyanígy 2 méter vonatkozik azokra is, akik a saját törölközőjükön szeretnének pihenni. A napágyakat és más strandeszközöket fertőtleníteni kell. Ezek a szabályok azt is jelentik, hogy a strandlátogatók számát korlátozni kell.

Az idegenforgalomból élők jelenleg nem túl optimisták. Hiába nyitnak a létesítmények, a tengerjáró hajók nem jönnek, a repülők nem közlekednek, a határok még zárva. Sokan aggódnak, hogy a konkurens mediterrán országok jobb feltételekkel elcsábítják még a "maradék" turistákat is.