Ismét üzemel a panorámalift Dubrovnikban

Tizenkilenc év szünet után ismét jár a város egyik legfontosabb turisztikai látványossága.

Szombaton a horvát miniszterelnök, Jadranka Kosor, számos minisztere és helyi politikus társaságában elsőként utazhatott a felújított lifttel. Kosor beszédében köszönetet mondott mindenkinek, aki hozzájárult a lift felújításához, amely még Dubrovnik 1991-es szerb-montenegrói ostroma alatt sérült meg, és azóta állt üzemen kívül. Ezzel kapcsolatban megemlékezett azokról a hősökről is, akik akkor Dubrovnikot, illetve Dél-Horvátországot védték.

Az eredeti lift 1969-ben épült, akkor sokáig az egyetlen kabinos liftnek számított az egykori Jugoszláviában. A lift a közeli háborúban szenvedett komoly károkat, és a dubrovniki lakosoknak a turistákkal együtt 19 évet kellett várniuk az újjáépítésre.

A korábbi 15 fős kabinokat modernebb és nagyobb kapacitású 30 fős kabinokra cserélték. Az új lift 6,5 m/másodperces sebességgel, három és fél perc alatt teszi meg a Ploče-Srd távot, és érkezik meg a 405 méter magasan található hegy tetejére. Bár néhányan sokallják a 10 eurós retúrjegyet, de sorban állások biztosan várhatóak, hiszen a kabinoslift kapacitása 500 fő óránként, valószínűleg ennél nagyobb lesz az érdeklődés Dubrovnik felújított látványossága iránt.

A liftről csodálatos panoráma nyílik a városra, felújítása sokat jelent majd a város idegenforgalmának és a helyi lakosoknak is, hiszen az felújított lift üzembe helyezésével huszonkilenc új munkahely jött létre a városban.

Ez a csodálatos kilátás biztosan megér 10 eurót! (Kép:jutanji.hr)