Split és Togir között gyorsabb hajóval, mint autóval

A hatalmas dugók miatt egyre népszerűbb a hajókázás a két dalmát város között.

A gyorsforgalmi út továbbra sem készült el, a régi országúton pedig gyakoriak a dugók, így nem csoda, hogy a hajózás egyre népszerűbb a helyiek és a turisták körében, ha Trogirból át akarnak menni Splitbe. A slobodnadalmacija.hr beszámolója szerint a hajóút körülbelül 40 percig tart, amely akár a fele is lehet annak, amennyit az úton kell tölteni, ha az ember kifog egy erősebb dugót. A hajózás leginkább azoknak tanácsolt, akik a Čiovo félsziget távolabbi részén laknak, hiszen Slatina kikötőjéből is indulnak a hajók, innen sokkal kényelmesebben be lehet érni Split belvárosába.

A Bura Line&Off Shore hajótársaság két hajót közlekedtet Split és Slatina/Trogir között. A napi négy járat menetrendje a társaság weboldalán megtalálható. A jegyek sem vészesek, ha azt számítjuk, hogy elkerüljük a dugót, a parkoló keresését, az idegeskedést, és cserébe még hajókiránduláson is részt veszünk. Trogir és Split közötti egyirányú felnőtt jegy 24 kunába, a gyerekjegy (10 éven aluliak) 12 kunába kerül, a négy éven aluliak ingyen utaznak. Ne akadjunk ki, ha látjuk, hogy a helyiek kevesebbet fizetnek a hajón, ugyanis Čiovo lakosai olcsóbban utazhatnak.

Majdnem félévszázaddal ezelőtt élte fénykorát a hajózás Trogir és Split között. Akkor még a Kaštela-öböl nagyobb településeinél is kikötöttek a hajók. Azóta egyre több lett az autó, jobban megszervezték a buszközlekedést is, így a hajózás veszteségessé vált. A Bura Line társaság négy évvel ezelőtt indította újra járatait, de most már nem érintik a Kaštela-öböl kikötőit.