Kiakadtak a helyiek a Split látványosságát megcsúfoló turistán

Még el sem kezdődött az igazi turista szezon, de Splitben már kiadtak a helyiek az első vendégeken. A fenti képen az látható, hogy egy angol nő beleül egy hatalmas tölcsérre hasonlító szoborba, amelybe felülről folyik a víz. A pózolást természetesen lefényképezték, és már mehetett is a hölgy közösségi oldalára. Egy arra járó ismeretlen pedig a fenti képet készítette.

Kezdjük a szoborral, amelynek kissé hányatott a múltja. A szobrot 1998-ban helyezték ki Split sétáló utcájára (Marmontova). A hatalmas tölcsérre emlékeztető alkotás előtt sokat merengtek a turistacsoportok, sokan nem értették mi keres ott. Szerencsére, ilyenkor a helyiek szívesen elmagyarázzák, hogy nézzenek fel a szemközti falból 4,5 méter magasan kiálló kézre. A kéz ujjai a helyeik által gyakran használt „bemutatást” formálják. Ilyet a világ számos részén mutatnak annak, akit pl. melegebb égtájakra akarunk küldeni. Ennek a kéztartásnak a helyi neve šipak és szintén nem lehet véletlen a helyiek szerint, hogy Zágráb felé mutat…

A lényeg az lenne, hogy a kéz hüvelykujjából víz folyik ki, amely a lentebb található tölcsérbe „vízesésként” hull alá, mint a lenti videóban.

Azonban átadása óta legalább ugyanannyit üzemelt a látványosság, mint amennyit szárazon állt. Az utóbbi esetben érkező turisták, csak találgatták, hogy mit keres egy tölcsér a sétálóutca terének közepén.

A vízesés több okból is szünetelt. Az egyik, hogy a szeles környéken nem egyszerű megoldani, hogy a víz betaláljon a tölcsérbe. Nagyon gyakran a tölcsér melletti díszkövet áztatta. A helyiek szélmérőt is szeretek a kéz mellé, amely erős szél esetén leállítja a vízfolyást, de néha a szél kibabrál mindenkivel, hiába megfelelő a szélerősség fenn, lenn mégis elfújja a szél a vízfolyást.

Ebbe a szoborba, amelyet Prija szökökút vagy vízesésként lehet megtalálni a térképeken ült bele a brit turista.