Split keményen bünteti a részeg és hangos turistákat

A dalmáciai Split városa megunta a helyi lakók panaszait és komoly büntetéseket helyezett kilátásba a magukról megfeledkezett turistákkal szemben. Ma megkezdték a figyelmeztető táblák kihelyezését a belvárosban, felsorolva, hogy miért járhat akár 300 vagy 150 eurós büntetés.

Az utóbbi hetekben számos fotó járta be a közösségi oldalakat, amelyeken részeg turisták a városban végzik el kisebb-nagyobb dolgukat, kapualjakban alszanak. Rengeteg panasz érkezett a hangoskodó turistákra is. Számos más horvát tengerparti település polgármestere, pl. Dubrovnik elítélte ezeket az állapotokat és megígérte, hogy saját települését nem hagyja Split szintjére lezülleni.

Splitben is lépett a város vezetése. A kihelyezett táblák szerint 300 eurós bírság jár alkoholfogyasztásért közterületen. Ugyanennyi a büntetési tétel, ha valaki közterületen pisil, parkokban, tereken vagy egyéb közterületen alszik. Hasonlóan büntetik az étel- és italfogyasztást közterületen, valamint záróra utáni tartózkodást a vendéglátóhelyeken.

split2

Szintén 300 euróba kerül, ha valaki ráül vagy felmászik a város valamelyik szobrára vagy emlékművére. Ugyanennyi, ha valaki bemászik egy szökőkútba. 

A belvárosban bikiniben vagy fürdőruhában flangálva szintén 300 eurós büntetést vonhat maga után.

150 euróba kerül, ha valaki nem tud magán uralkodni és elhányja magát a belváros közterületén.

A helyi építkezéseket is büntetik, ha délután 2 és 5 óra között végzik, valamint este 10 és másnap reggel 7 között.

A figyelmeztető feliratokkal próbáltak barátságosabb hangnemet megütni, majd elválik, mennyire sikerül.

Például: „egy római uralkodó városában sétálsz, viselkedj úgy, mintha ő is otthon lenne”. Vagy „Használd a vécéket. Úgy értjük az igazi vécéket, ne a palota falait”, „Itt emberek laknak, ne zajongj, ha kiabálni akarsz, ment át a Poljudba (a helyi focicsapat stadionja)”.