Szezonkezdet: megérkezett az első, hatalmas tengerjáró Dubrovnikba

Nagyon hosszú idő után megérkezett az első tengerjáró turistahajó a dubrovniki Gruž kikötőbe. A fenti képhez hasonló látvány a járvány kezdete óta nem fogadta a helyieket.

Ez a hatalmas hajó összesen 2500 utast tud szállítani, de a járványügyi szabályozások miatt még korlátozásokkal közlekednek, így Dubrovnikba 1200 utassal érkeztek, akiket a beszállásnál és négynaponta folyamatosan tesztelnek.

A más rendezvényeken megszokott "buborék" rendszert alakítottak ki, hogy az utasok minél nagyobb biztonságban érezzék magukat a hajón. Talán nem kell magyarázni, volt erre számos példa korábban is, a hajóra bekerülő vírus gyorsan tud terjedni a zárt közösségben.

Ennek érdekében a kikötés utáni látogatásokra is szigorú szabályok vonatkoznak. Mindenhová csak maszkban mehetnek az utasok és csak csoportosan az idegenvezetőkkel. Tilos a csoportot elhagyni, betérni egy vendéglőbe, kávézóba vagy ajándékboltba. Ez utóbbinak a helyiek nem nagyon örültek, de természetesen néhány turista azért belógott szuvenírt vásárolni.

Ettől még a helyi kereskedők nem lesznek kisegítve, de a polgármester szerint a mostani rendszer várhatóan csak augusztus 1-ig marad fenn, utána enyhíthetnek a hajótársaságok.