Szezonkezdet: hatalmas luxushajó kötött ki Splitben

Két évvel ezelőtt, a járvány miatt, szinte teljesen eltűntek a hatalmas tengerjáró hajók a horvát kikötőkből. Tavaly már többen érkeztek, és várakozások szerint az idén végre visszaállhat a járvány előtti forgalom nagysága.

Az egyik ismert hajótársaság, az MSC Cruises, első hajója, a Fantasia, múlt héten már Dubrovnikba érkezett. Ezen a héten az Armonia nevű hajó kezdte meg a horvát szezont Splitben. Mostantól a társaság hajói folyamatosan érkeznek a horvát kikötőkbe, a tervek szerint egészen november végéig.

Aki a nyáron Splitben nyaral és szerencsés (vagy esetleg kibogarássza a menetrendből), annak még lesz alkalma a videóban látható hajó megtekintésére, hiszen a tervek szerint még 25-ször visszatér a dalmát városba.

A horvát idegenforgalom szempontjából fontos küldetést teljesítenek be ezek a hajók. Most például 1400 utas érkezett, akik már szabadon tölthetnek hosszabb időt pl. Split környékén, növelve a helyi vállalkozók bevételeit. Tavaly még csak a hajótársaság által szervezett programokra hagyhatták el a hajót, idén ez már sokkal szabadabb. Sokan felkeresik a környék látványosságait (Krka-vízesések, Trogir, Omiš) vagy akár hosszabb kirándulásokat (Međugorje) is tesznek.