Videó: 10 kilométeres dugó az autópályán Zágrábnál

A helyi autóklub már napok óta figyelmeztette a horvát autósokat, hogy csütörtökön kellő türelemmel és felkészülten üljenek autóba, mert a hatalmas dugókat várnak a tengerpart irányába.

Horvátország a mai munkaszüneti nap miatt hosszú hétvége előtt áll, vagyis sokan a pénteket kivették szabadságnak és már szerda este, vagy csütörtök reggel megindultak a tenger felé. Az autóklub, amelynek a szolgáltatásait a múlt héten hekkerek öt napon át megbénították, jóslata bejött, hétvégi tumultus alakult ki az utakon.

Már korábban is írtunk róla, hogy változásokat vezettek be a hírhedt zágrábi fizetőkapunál (Lučko). A részletek itt találhatók, de még sokan megszokásból vezetnek és az ENC-sek próbálnak jobbra besorolni, amire már semmi szükség, hiszen az összes kapu le tudja olvasni az ENC eszköz jeleit.

Ma reggel kilenckor már kialakult a kb. 10 kilométer hosszú sor, amely aztán órákon át kitartott, és 15 óra környékén csökkent le a sor 1 kilométerre. 17 óra után jelentette az autóklub, hogy megszűntek a dugók. Szintén nehezen járható volt a Krk-híd, a sziget irányába 4 kilométer hosszan állt a sor.

Beigazolódni látszik, amit néhányan megjósoltak. A 10 kilométeres sort kb. 8 beléptetőkapun engedték át, amelynek következtében több autó zúdult a kapuk utáni kétsávos útra. Itt a torlódásban, sokáig csak 10-20 kilométeres sebességgel lehetett araszolni.

Az autóklub a hőségre is figyelmeztetett, amely szintén bejött. A legmelegebbet, 36 fokkal ma Knin településen mérték, de csak kevés helyen emelkedett a hőmérséklet 30 fok alá, még a Plitvicei-tavaknál is 34 fokot mértek.