Eltűnt a Sveti Nikola sziget tengerpartja

Egy vihar következtében nagyobb földcsuszamlás történt a Sveti Nikola szigeten, Budva közelében: a budvai riviéra legszebb vadstrandja szinte teljesen „eltűnt” szerda éjszaka.

A „budvai Hawaii” déli részének sziklái már régóta nem voltak biztonságosak, ugyanis a földcsuszamlások gyakorivá váltak a területen - és nem csak a téli hónapokban, hanem a nyári turistaszezonban is. Mindazoknak tehát, akik egy kis nyugalom vagy egyedüllét reményében keresik fel a Sveti Nikola sziget eldugott strandjait, rendkívül óvatosnak kell lenniük.  

A legutóbbi „balesetnek” egy Zoran Drakulić nevű helyi halász is tanúja volt. Elmondta, hogy tíz napja – miközben halászni indult a csónakjával – észrevette, hogy a partfalból leomlik egy kisebb halom szikla. A tengerpart gyakorlatilag eltűnt az apró darabokra mállott sziklaszirt törmelékei alatt.

A Partmenti Területkezelés már bejelentette partszakasz rendbetételét, amelyet mihamarabb be kell fejezni. A sziget teljes déli oldala ugyanis olyan természeti erőknek van kitéve, mint például a tengeri hullámzás, ezek pedig könnyen újabb földcsuszamlást és sziklaomlást idézhetnek elő.

– „Biztosítani kell, hogy a Sveti Nikola tengerpartja még a közelgő turistaszezon előtt megfelelő állapotban legyen. Amint az időjárás lehetővé teszi, megkezdjük a munkálatokat, és a lehető legjobb módszerek segítségével rendbe hozzuk azt” – ígérte a területkezelő.