Kétszer is emelhetik az árakat idén a horvát autópályákon

Április 1-től 5%-kal emelkednek az autópálya díjak Horvátországban. Főszezonban, július 1-től szeptember 30-ig 10%-kos az áremelés.

A korábbi sajtóhíreknek megfelelően alakultak a döntések az autópálya díjak emelésével kapcsolatban. A korábban kiszivárgott terveket a horvát kormány a mai ülésén jóváhagyta és április 1-től öt százalékkal emelte a díjakat a horvát autópályákon. - írja az Index.hr.

A mostani árhoz képest főszezonban még drágábban, az eredetihez képest 10%-kal drágábban használhatják majd az autópályákat az autósok. Ez csak a július 1. és szeptember 30. közötti időszakra vonatkozik, utána visszaáll az 5%-kal megemelt tarifa. A főszezonban a megemelt díjakat leginkább az autósok fizetik majd, a tervek szerint az autóbuszoknak és a teherautóknak nincs külön nyári tarifa.

Az emelés oka, hogy az autópályák után a horvát kormány 5,2 milliárd eurós adósságot görget maga előtt, amelynek a részletét hamarosan fizetnie kell. Az idén ebből 1,14 milliárd eurót kell visszafizetnie. Ezen felül az autópályák üzemeltetése komoly anyagi teher is az országnak, az ország adósságainak 13,5%-át teszi ki.

A rendelet a 10%-os főszezoni emelésnek a "lehetőségét biztosítja", de ez sokak értelmezésében azonos a további drágulással.

Korábban olvashattunk olyan híreket, hogy Horvátországban is bevezethetik a matricás rendszert. A horvát kormány szerint most az a legfontosabb, hogy minél több pénzt tudjanak beszedni az autópálya díjakból, és a tanulmányok szerint a matricás rendszerrel kevesebb pénzhez jutna a horvát költségvetés.

A számok nyelvére lefordítva, a Zágráb-Split közötti szakasz jelenleg 174 kunába kerül, ezért április 1-től 183 kunát kell majd fizetni. Ugyanez az út júliusban már 201 kunába (kb. 8400 forintba) kerül.

A Zágráb-Rijeka út a mostani 70 kunáról 77 kunára emelkedik júliustól. A magyar határtól Zágrábig tartó autópályán a mostani 42 kuna helyett 44-et kell fizetni áprilistól. Ugyanez júliustól 48 vagy 49 kuna lehet horvát sajtóhírek szerint. A feltüntetett új árak még nem hivatalosak, jobbára a horvát sajtó számításai.