Splitben készül a világ legnagyobb vitorlása

A hétvégén ünnepélyesen vízre eresztették a spliti hajógyárban jelenleg is készülő Flying Clipper nevű vitorlást, amely a világ legnagyobb vitorlás hajója.


A spliti Brodosplit hajógyárban ünnepélyesen a vízre bocsátották a közel három éve épülő vitorlást, amelyet a monacói székhelyű Star Clippers hajótársaság rendelt meg.

A Flying Clipper névre keresztelt hajó a világ legnagyobb vitorlása lesz, amint elkészül. Fedélzetén 224 kabinnal, amelyben egyszerre 300 utast és 150 főnyi személyzetet szállíthat. Öt hatalmas árboca összesen 36 vitorlát tart majd, amelyek teljes területe eléri a 6347 négyzetmétert. A leghosszabb árboc magassága 63 méter, amely vetekszik a spliti Szent Doimus Székesegyház harangtornyának magasságával.

A hajó 162 méter hosszú és 18,5 méter széles, önsúlya eléri a 2000 tonnát. Fedélzetén vendéglők, két medence és egy külön, 5,5 méter mély medence külön azoknak, akik fejeseket szeretnének ugrani.

Érdekesség, hogy a hajó majdnem pontos másolata az 1911-ben épült France II hajónak, amely annak idején a legnagyobb vitorlafelületű hajónak számított.

A hajó építése kissé csúszik az eredeti időponthoz képest, de a megrendelő szerint megéri az extra munka, hiszen világszínvonalú hajót adhatnak át 2018 első negyedévében. A tervek szerint nyaranta a Földközi-tengeren, télen pedig a Karib-tengeren szállítja az utasokat.

A spliti Brodosplit hajógyárat 1922-ben alapították a környékbeli hajójavítók egyesítéséből. Az utóbbi években beneveztek a tengerjáró hajóépítők közé. Hírek szerint, a mostani megrendelésen kívül további szerződések megkötéséhez is közel állnak. Korábban írtunk róla, hogy a turistákat is szívesen fogadják a gyárban, és kétórás program keretében bemutatják a hajógyártás fortélyait.