Horvát csatlakozás – mi változik a turistáknak?

Július 1-jével Horvátország csatlakozik az Európai Unióhoz, mi változik a határon, az országban?

Határátkelés

Az egyik legfontosabb változás, hogy megszűnik a vámellenőrzés Horvátország magyar és szlovén határain. Az utazók értékhatárra való tekintet nélkül hozhatnak majd magukkal Horvátországban vásárolt termékeket anélkül, hogy vámot vagy általános forgalmi adót kellene utánuk fizetniük. Az áruk eredetét ugyanakkor továbbra is ellenőrizheti a vámhatóság a magyar oldalon, így a vásárlás során célszerű számlát vagy nyugtát beszerezni.

A jövedéki termékek kivételével a mennyiségi korlátozás is megszűnik. Jövedéki termékek esetében a behozható mennyiség például a szőlőbornál 4-ről 90 literre, sörnél 16-ról 110 literre, cigarettánál pedig 40 szálról 800 szálra emelkedik. Adójegy nélküli cigaretta vagy zárjegy nélküli alkoholtermék továbbra sem hozható be Magyarországra - közölte a NAV. Gyógyszerekből a kezelőorvos által előírt mennyiséget lehet behozni.

Az úti okmányokat (útlevél, személyi igazolvány – a régi típusú személyi is érvényes Horvátországba) továbbra is ellenőrzik az uniós határokon, de már nem kell kétszer megállni a határ horvát, illetve magyar oldalán. A Horvátországban magyar és szlovén oldalról belépő, illetve kilépő autósokat csak egyszer ellenőrzik, közösen ellenőrzik az okmányokat.

A közös ellenőrzés miatt gyorsabb lesz a határátkelés, ez főleg azoknak jó hír, akik Szlovénia felől közelítenek, hiszen ott voltak eddig komolyabb sorok. Bár a horvát illetékesek azt ígérik, hogy a többi határon sem lesz komolyabb (szerb, boszniai, vagy montenegrói) változás, de ezt majd a jövő dönti el, hogy a megszigorított ellenőrzések miatt mi várható.

Szállás

Ez nem változik, de jó tudni, hogy az idegenrendészeti törvény előírásai szerint a külföldinek horvátországi beutazását követően 24 órán belül be kell jelentkeznie. Szervezett utazás résztvevőit vagy kereskedelmi vendéglátóhelyen éjszakázókat a szállásadó köteles bejelenteni a rendőrségen. A vadkempingezők és az út szélén, a kempingezésre nem kijelölt helyen parkoló autóban, lakókocsiban éjszakázó turisták a bejelentkezés elmulasztásával szabálysértést követnek el. Az ilyen jelenségek ellenőrzésére a kormány idegenforgalmi felügyelőséget létesített, amelynek munkatársai a turisztikailag frekventált területeken rendszeres ellenőrzést végeznek. A büntetés minimum 500 kuna + 120 kuna eljárási díj.

Segítség baj esetén

Bajba jutott magyar állampolgár a nap 24 órájában fordulhat segítségért zágrábi nagykövetséghez a +385 1 489 09 06-os telefonszámon, valamint június 15-szeptember 15. között a spliti kihelyezett konzulhoz a +385 99 55 8 5555 telefonszámon. Fontos kérés, hogy a nagykövetség munkaidőn túl bajba jutott és segítségre szoruló állampolgárok ügyeivel foglalkozik, általános tájékoztatásért kérjük, munkaidőben telefonáljon, illetve utazás előtt érdeklődjön a nagykövetség és a konzuli szolgálat honlapjain.