Fontos a felkészülés a külföldi nyaralás előtt

az utazás előtt gondoskodni kell a megfelelő úti okmányokról, utasbiztosításról, és tanácsos a magyar külképviseletek elérhetőségeiről is tájékozódni.

A külföldi nyaralás előtti felkészülés fontosságára hívta fel a figyelmet a külügyi szóvivő az MTI-nek hétfőn adott nyilatkozatában. Nagy Anna kiemelte: az utazás előtt gondoskodni kell a megfelelő úti okmányokról, utasbiztosításról, és tanácsos a magyar külképviseletek elérhetőségeiről is tájékozódni.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) szóvivője kifejtette: a legfontosabb, hogy nem szabad elindulni útlevél, személyi igazolvány nélkül. Bár a schengeni térségben megszűnt a határellenőrzés, ez nem azt jelenti, hogy ne lenne szükség úti okmányokra, hiszen lehetnek olyan ellenőrzések az adott országban, ahol elkérhetik ezeket - magyarázta. Hozzátette: aki nem tudja bemutatni a személyi okmányait, komoly bírságra számíthat. Megjegyezte: a jogosítvány, a diákigazolvány, a lakcímkártya vagy a születési anyakönyvi kivonat nem alkalmas erre a célra, csak az útlevél és a személyi igazolvány.

Nagy Anna közölte: vannak olyan országok, ahol nem elég, ha az utazás idején érvényesek az okmányok, hanem még azt követően is egy ideig érvényesnek kell lenniük. Például a Törökországba készülőknek érdemes tudni, hogy még az utazást követő hat hónapig érvényesnek kell lennie az útlevelüknek.

Minden évben gyakori probléma, hogy az útnak indulók elfelejtik ellenőrizni, mikor jár le az útlevelük, és csak későn veszik észre, hogy már nem érvényes - emelte ki. Hozzáfűzte: komoly költségeket jelent, ha gyorsan kell pótolni a lejárt úti okmányt. Mint mondta, a gyermekek esetében az is gyakran előfordul, hogy későn derül ki: nemcsak érvényes útlevelük, de semmilyen úti okmányuk nincs. A külügyi szóvivő arra is kitért, hogy ellenőrizni kell: szükség van-e vízumra az adott országban.

Kifejtette: sokan utaznak utasbiztosítás nélkül arra hivatkozva, hogy van európai egészségbiztosítási kártyájuk. Ez a kártya azonban nem mindenre nyújt fedezetet, ráadásul van olyan ország, ahol csak a költségek egy részét fedezi a kártya, vagy meg kell előlegezni a költségeket, amelyeket csak utólag térítenek meg - magyarázta. Úgy vélte, egy baleset vagy betegség akár milliós nagyságrendű költségeket is jelenthet, ezért nem érdemes a biztosításon spórolni.
Nagy Anna az utazó gyermekekkel kapcsolatban azt mondta, hogy nekik is szükségük van útlevélre vagy személyi igazolványra, utóbbit már 14. életévük előtt is, bármikor lehet kérni. Ha a gyermek egyedül vagy nem mindkét szülőjével utazik, a szülőknek hozzájáruló nyilatkozatot kell írniuk. Ehhez nem kell közjegyzőhöz menni, csak két tanú közreműködése szükséges - közölte. Hozzátette: vannak olyan országok, ahol speciális nyomtatványt kell kitölteni, ha gyermek utazik.

A külügyi szóvivő hangsúlyozta: indulás előtt fontos utánanézni az adott ország magyar külképviseleteinek, fel kell jegyezni az elérhetőségüket. Minden magyar külképviseletnek van ügyeleti telefonszáma, amelyen éjjel-nappal magyar nyelven kérhető segítség - mondta.

Utazás előtt érdemes regisztrálni a konzuli szolgálat honlapján, ami szükség esetén megkönnyítheti a segítségnyújtást a külképviselet számára.

Nagy Anna végül arról is beszélt, hogy olyan országban, ahol nincs magyar külképviselet, bármely európai uniós tagállam külképviseletéhez fordulhatnak segítségért a magyar állampolgárok.