Horvátországban strandolnál? Ezek a szabályok 2020-ban

A Horvát Közegészségügyi Intézet közzétette ajánlásait mind a strandokra látogatóknak, mind a strandokat üzemeltetőknek. Hivatalos előírás erről nem készül, de ezekre az ajánlásokra kell mindenkinek figyelnie a horvát strandokon.

A Horvát Közegészségügyi Intézet közzétette ajánlásait mind a strandokra látogatóknak, mind a strandokat üzemeltetőknek. Hivatalos előírás erről nem készül, de ezekre az ajánlásokra kell mindenkinek figyelnie a horvát strandokon.

Általános javaslatok

A bejáratnál, és a strandon belül is jól látható helyeken kell tájékoztatni a látogatókat a strandolás közben betartandó higiéniai előírásokról és viselkedési szabályokról, valamint azokról a biztonsági intézkedésekről, amelyeket a strand bevezetett és a látogatók kötelesek figyelembe venni.

Amennyiben a strand felszereltsége lehetővé teszi, akkor ezekre a szabályokra időnként a hangosbemondón keresztül is fel kell hívni a látogatók figyelmét. Különösen az egymás közötti távolság betartására és az általános szabályokra.

A vendégek létszámának korlátozása

A természetes vizek strandjainál (akár tengeri, folyami vagy tavi fürdőzés esetén) az alapszabály, hogy 100 négyzetméternyi területre maximum 15 személyt lehet beengedni. Tehát a strandok méterének megfelelően minden 100 négyzetméternyi nettó terület után 15 embert engedhetnek be.

Távolságtartás

Elvárás, hogy minden látogató és alkalmazott betartsa a legalább 1,5 méteres távolságot a másik személytől.

Kézfertőtlenítők

Jól látható helyekre kell kihelyezni a kézfertőtlenítőket, amelyek legalább 70%-os alkoholtartalommal rendelkeznek

Napágyak

Javasolt, hogy egy külön felelős személy intézze és felügyelje napágyakkal kapcsolatos tennivalókat. A napágyakat 1,5 méterre kell elhelyezni egymástól. Naponta többször fertőtleníteni kell őket, különösen mielőtt új vendég venné használatba valaki más után.

Fürdés

Vízben is ajánlott a 1,5 méteres távolság betartása a másik fürdőzőtől.

WC és vizesblokk

Legalább kétóránként (szükség esetén gyakrabban) kell takarítani és fertőtleníteni ezeket a kiszolgáló egységeket. Javasolt az ezzel foglalkozó személyzet létszámának növelése. Szintén figyelni kell, az épület mérete alapján, hogy egyszerre mennyien tartózkodhatnak a helyiségben, valamint a várakozóknak a távolságtartásra.

Vízminőség ellenőrzése

A víz minőségét a "helyi ÁNTSZ" szakemberei ellenőrzik. A mintákat az erre kijelölt laboratóriumokban ellenőrzik, fokozott biztonsági szabályok betartásával.